Nova tanda de controls de qualitat a l’aigua d’aixeta dels domicilis que ho demanin

Ho promou l’Ajuntament des de Salut Pública, i s’adreça a edificis anteriors a 1980

Les persones que viuen en habitatges construïts abans de 1980 poden sol·licitar de manera gratuïta una anàlisi de control d’aixeta per comprovar que l’aigua que en surt té la qualitat necessària.  Des de l’any 2015 l’Ajuntament de Granollers, a través del Servei de Salut Pública (responsable de fer els controls al punt final, les aixetes), estén els controls obligatoris que ja es fan de manera habitual en edificis públics: escoles, equipaments esportius, fonts públiques i llocs d’alta concurrència.

Els darrers dos anys, s’han fet un total de 60 controls, a partir de les peticions d’anàlisi fetes pels particulars dins d’aquesta campanya. Totes les mostres van sortir correctes.

L’aigua que es distribueix a través de la xarxa pública d’abastament té garantida la qualitat fins al punt d’escomesa dels edificis. A la nostra ciutat, aquesta responsabilitat recau en Sorea. Ara bé, a partir d’aquí, la instal·lació interior correspon a la propietat de l’edifici o al titular de les activitats públiques i comercials.

A vegades, en aquesta xarxa interna poden confluir factors que alteren la qualitat inicial de l’aigua, com ara l’existència de dipòsits o el material d’algunes canonades, per exemple, el plom. Les anàlisis es fan al laboratori municipal sobre paràmetres com el color, sabor, olor, clor residual lliure, PH, terbolesa, coure, ferro, amoni, crom, níquel, bacteris coliforms…

Des de Salut Pública, s’adverteix que a vegades la contaminació de l’aigua pot ser causada no només a les instal·lacions, sinó que la podem provocar nosaltres de manera involuntària, per exemple, quan netegem l’aixeta per sota -per la boca de sortida- amb un drap  que no és prou net. Poden quedar-hi microorganismes, per la qual cosa es recomana deixar córrer uns segons l’aigua després d’aquesta acció.

Author: Redacció Granollers Vallès Oriental

Deixa un comentari

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada